Zal Cyprus Airways vertrekken?

cyprus-airways-vlucht-capaciteit

Hoe groot een gat heeft de schorsing van Cyprus Airways achterlaten in de markt voor luchtvervoer van en naar Cyprus? Voor een luchtvaartmaatschappij die opereerde sinds 1947, niet zo groot als een gat te verwachten zijn. De ondergang heeft een uitgesponnen affaire met het marktaandeel carrier verliezende markt consequent voor 10 jaar, een periode waarin vliegtuigstoel capaciteit is gegroeid met 56%. In 2014 bediende Cyprus Airways slechts 9% van alle geplande vliegtuigstoelen naar of van het eiland, tegen een op de drie in 2005.

In de tussentijd heeft Turkish Airlines zijn aandeel gegroeid tot 8% van de markt voor de levering van luchtdiensten tussen Cyprus en Turkije. De vervoerder werkt om slechts drie luchthavens in Turkije van Cyprus, maar meer dan de helft van de capaciteit voedt de hub-luchthaven in Istanbul, met zijn uitgestrekte netwerk daarbuiten.

Interessanter, misschien, heeft de opkomst van low cost carrier services naar Cyprus geweest. In 2014 was Pegasus Airlines de grootste luchtvaartmaatschappij die naar Cyprus, met 16% van alle luchtvaartmaatschappijen geplande zetels, terwijl Ryanair bediende 6% en easyJet nog eens 6%. Nog in 2007 geen van deze maatschappijen hadden aanwezigheid in Cyprus, maar ze kennen elkaar gegroeid gestaag sinds, met Pegasus het maken van de meest doorgedrongen. Net als Turkish Airlines, Pegasus Airlines werkt alleen naar Turkije vanaf Cyprus. De focus van Easyjet van en naar Cyprus werkzaam is op de Britse markt, die goed is voor 91% van hun capaciteit, terwijl de rest het onderhoud van Italië en Zwitserland. Ryanair is het meest interessant omdat zij bediend 14 routes van Cyprus in 2014, negen verschillende landen met Griekenland goed voor 60% van hun capaciteit Cyprus.

De Griekse markt ook goed voor 40% van Cyprus Airways de capaciteit en dus dat is de markt waar het verlies van de dienstverlening is het meest zichtbaar. Met Ryanair in termen van extra capaciteit toe te wijzen aan deze markt uitgerekt, is Aegean Airlines, de andere speler in de Cyprus-Griekenland de markt in staat te intensiveren capaciteit? Zeker is dat de luchtvaartmaatschappij heeft winstgevende en groeiende, ondanks de concurrentie van Ryanair in haar thuismarkt. Zijn we op het punt om te zien de strijd te intensiveren? Meer info op de homepage over vlucht volgen van maatschappijen zoals Ryanair of Turkisch Airlines.