Malaysia Airlines op weg naar herstel

De nieuwe chief executive Malaysia Airlines ‘Peter Bellew heeft zijn oog gericht op het verkrijgen van de luchtvaartmaatschappij om breakeven te komen in het vierde kwartaal van volgend jaar en winstgevend te zijn voor het volledige jaar in 2018.

Het “Olympische doel” is voor de luchtvaartmaatschappij om opnieuw naar de Maleisië beurs te gaan in maart 2019 zei hij tijdens een interview op de Top van Strategy dat werd gehouden tijdens de World Routes.

“Het is een haalbare datum, maar het is zeer ambitieus en een uitgestrekt doelwit”, zegt de voormalige Ryanair executive, door eraan toe te voegen dat zijn huidige focus ligt op het maximaliseren van de omzet, het minimaliseren van de kosten en het vullen van vliegtuigen op een goed gemiddelde tarief.

Hij wijst erop dat Malaysia Airlines zal starten met zeven nieuwe routes over het jaar, zonder haar vloot uit te breiden. Dit is omdat de luchtvaartmaatschappij werkt om het gebruik van zijn narrowbody vloot te verhogen tot ongeveer 12 uur, waar het nu onder 10 uur ligt. Dit geeft als het ware een capaciteit van zes extra narrowbody vliegtuigen.

De Maleisische nationale luchtvaartmaatschappij reageert ook agressief op de tarieven, vooral aan de voorkant van de cabine, waardoor een toename is. Het is ook met behulp van revenue management om betere prijstarieven in de economie sectie, die concurreert met low-cost maatschappijen zoals AirAsia en Malindo Air.

Bellew zegt dat de luchtvaartmaatschappij ook kort op widebody vliegtuigen, en dat hij er alle vertrouwen in heeft met de inzet van 3-4 extra Airbus A330-300 ’s types die nachts naar China en Japan vliegen en “onmiddellijk winstgevend” zijn.