Het gevaar van trendanalyse

trendanalyse-online-vliegtuigen

In 2011 waren er 241 luchtvaartmaatschappijen geregistreerd en operationele lijndiensten binnen Europa. Deze zomer dat aantal naar beneden zal hebben teruggebracht tot 168; een daling van 73 luchtvaartmaatschappijen in vijf jaar. Veel van die dragers zijn kleine regionale exploitanten die er niet in geslaagd om te blijven werken door middel van een moeilijke economische periode, maar er zijn eveneens één of twee vrij grote slachtoffers, waaronder Malev Hungarian Airlines en meer recent, Cyprus Airways.

Meer info over het volgen van vliegtuigen: live flight

Extrapoleren dat de trend van daling naar voren en je onvermijdelijk eindigen met no-Europa gevestigde luchtvaartmaatschappijen op een bepaald punt te definiëren in de toekomst; dat het gevaar van trendanalyse. Duidelijk zal niet helemaal het geval; kan iemand ooit een Europa zonder Air France, KLM, Lufthansa, British Airways of zelfs de wil van Ryanair en EasyJet voorstellen?

Echter, het doet smeken een meer serieuze observatie. Zijn 168 lijnvluchten een paar meer dan de markt echt kan ondersteunen? In het Verenigd Koninkrijk alleen al zijn er ongeveer 29 geplande luchtvaartmaatschappijen. Is dit volgen een indicatie dat er misschien wat verdere consolidatie mogelijk in de komende jaren? Zullen nieuwe partnerships en allianties worden gesmeed dat de nummers iets te verminderen? Of is er eigenlijk nog een paar luchtvaartmaatschappijen die vanuit Europa in de komende vijf jaar als de hoop voor een volledig Europees economisch herstelplan komt eindelijk tot bloei?

Het lijkt de enige constante is verandering zijn aangezien een aantal nieuwe luchtvaartmaatschappijen op de markt zullen betreden en sommigen zullen helaas vertrekken – dat is de meedogenloze aard van de luchtvaart en de geschiedenis van de evolutie in het algemeen. In vijf jaar tijd is het ook mag zijn maar liefst 200 luchtvaartmaatschappijen of zo weinig als 150, maar één ding is zeker, kan trendanalyse soms leiden tot de verkeerde conclusie!